10 Şubat 2022 Perşembe

Kripto Para ve Kriptoloji Teknolojisi

 


Kripto para denildiğinde sistem biraz kafamızı karıştırıyor olsa da aslında söyleyeceğimiz tek şey sanal para olmasıdır. Kripto paralar banka kartları ve kredi kartları ile aynı mantığa sahip olarak çalışırlar, fakat herhangi bir otoriteye bağlı olmadıkları ve yöneteni olmadığından dolayı daha güvenli bir sistem olarak bilinmektedir. Kripto haberlerini takip edenler sistemin nasıl çalıştığını az çok bilir ama yine de genel bir açıklama yapmak adına kriptoloji ne demek bunu anlatarak devam edelim.

 

Kriptoloji Nedir?

Bir tür şifreleme sistemine verilen isimdir. Bu sistemle birlikte dijital ortamdaki veriler saklanır ve bu ortam üzerinde hiçbir düzeltme yapılmasına izin verilmez. Şifreli sistem üzerinden kripto paraların transferi sağlanabilir. Yani şifreler oluşturulabilir ve çözülebilir.

 

Kripto paraların tarihine baktığımızda ise 90’lı yıllara kadar gitmektedir. O dönemde dijital paralar için pek çok girişimde bulunulmuş ve geliştirilmiştir. Ancak geliştirmeler neticesinde finansal sıkıntılar, şirket içinde anlaşmazlıklardan kaynaklı başarısız sonuçlar elde edildi. Doğal olarak Bitcoin geliştirildiği dönemde ise bu anlaşmazlıkla göz önünde bulundurularak sisteme hiçbir şekilde müdahale edilmemesi sağlanmıştı. Bugün gelecek vadeden altcoinlere baktığımızda hepsi Bitcoin mantığı ile hareket etmekte ve geliştirilebiliyor olmasından dolayı Bitcoin’deki açıklıklar ve eksiklikler giderilerek sisteme dahil edilmektedir. Bitcoin 2009 yılında geliştirildiğinde çok fazla insan bunun farkında olmasa da yatırımını bu yöne kaydıran girişimciler ise geleceğini çok iyi görebilmişlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyası

  Oyun dünyası, birçok oyuncunun heyecanla beklediği yeni oyunlarla dolu. Bu oyunlar arasında Valorant, Super People ve Apex Legends gibi ...