Glutensiz un
denildiğinde akla gelen ekmek oluşturma sürecinde hamur ağ yapısını oluşturan
proteindir yani hamurun güçlü yapısının sebebidir. Glüten olmadan ekmek
mayalanmayacak veya ayrılmayacaktır. Glutensiz elastik bir protein
koleksiyonudur. Proteinler birbirine bağlandığında esnek bir yapı oluştururlar.
Tıpkı tendonlardaki veya örümcek ipeğindeki protein gibi. Su ile karıştırılıp
hamur haline getirildiğinde glüten proteini aynı esnekliğe sahiptir. Fırın sahipleri
gluteni ekmek yapmak için bir tür iskele olarak kullanırlar. Tek hücreli bir
organizma olan maya, buğday ununa eklenir. Burada şeker işleme yoluyla
tüketilir ve karbondioksitten oluşan kabarcıklar haline gelir. Hamur, hava
kabarcıklarını yakalayarak genişler, böylece esnek bir yapışkan omurga
desteğine sahip bir gözenek ağı oluşturur. Isıtıldığında, glüten korunur ve
elastikiyet yumuşak ve gevrek hale gelir. Herhangi bir buğday ekmeğini ince
dilimler halinde keserseniz, içinde kabarcıklar ve glüten desteği bulacaksınız.
Fırın sahipleri gluteni ekmek için bir çeşit destek olarak kullanır çünkü
glüten ekmeği yumuşak ve çiğnenebilir hale getirebilir. Köpüğü ve glutensiz
atıştırmalık ürünler desteğini görmek için herhangi bir buğday ekmeğini
dilimleyin.
Glutensiz Gıda Nedir
Glutensiz besinler, çölyak hastalarının diyetleri için
hazırlanan gıdalardır. Çölyak hastalığını tedavi etmenin tek yolu bu besindir.
Çölyak hastaları; sıradan ekmek, makarna, kek, hamur işleri, bisküvi ve benzeri
yiyecekleri yiyemezler. Mısır unu, pirinç unu, soya fasulyesi unu, patates unu
ve diğer yiyecekler glüten içermez, bu nedenle yenmesi kolaydır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder